• PAYLAŞ

Çalışan Kalbe Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

  • 20/11/2016 - 20:44
  • 0 Yorum
  • 992 görüntüleme

Çalışan Kalbe Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Sağlık alanında her geçen gün yaşanan değişimler, teknolojinin ilerlemesine dayalı olarak kullanılan yeni cihazlar ve yeni cihazlar sayesinde yeni ameliyat teknikleri. Eskiden yapılması imkansız olan bir çok ameliyat günümüzde artık çok kısa sürelerde ve çok daha az risk ile yapılabiliyor. Kalp ve damar hastalıkları tedavisinde son zamanlarda uygulanmaya başlanan çalışan kalpte by pass ameliyatları hasta konforu açısından çok büyük avantajlar sunuyor. Normalde şartlarda yapılan bypass ameliyatları esnasında kalp durdurulması, akciğerler söndürülmesi ve bu sırada kalp akciğer pompası adı verilen sisteme bağlanması ile operasyon gerçekleştirilebiliyordu. Son zamanlarsa kullanıma başlanan çalışan kalpte bypass uygulama ise, kalp ve akciğer pompası artık kullanılmıyor. Uygulama sırasında damarın olduğu bölge sabitlenmesinden sonra bypass ameliyatı rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Uygulama sırasında kalp durdurulmadığından dolayı çalışan kalpte bypass’ta emboli riskinin çok daha düşük olduğu ve akciğer, böbrek gibi insan hayatında hayati önem taşıyan organların yapılan operasyondan çok daha az etkilendiğinin uzmanlar önemle belirtiyor. Bu yazımızda çalışan kalpte bypass ameliyatları ile ilgili detayları sizlere aktaracağız.

calisan-kalbe-bypass-ameliyati-nasil-yapilir-3

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı Nedir ?

Normalde şartlarda yapılan bypass ameliyatları esnasında kalp durdurulması, akciğerler söndürülmesi ve bu sırada kalp akciğer pompası adı verilen sisteme bağlanması ile operasyon gerçekleştirilebiliyordu. Günümüze kadar kalp ameliyatları 30 sene gibi uzun bir sürenin üzerinde bu şekilde güven içerisinde yapılıyordu. Fakat uygulanan bu yöntemle bazı komplikasyonların oluşma riskleri de oldukça artıyor. Çalışan kalpte bypass uygulaması ise, kalp akciğer pompası kullanılmasına gerek kalmadan bypass ameliyatlarının rahatlıkla gerçekleştirildiği bir yöntemidir. Durdurulmuş olan bir kalpte bypass yapılması teknik olarak çok daha kolay bir yöntemdir. Günümüzde uygulanan çalışan bir kalpte bypass gerçekleştirmek doğrudan özel stabilizatörlerin yardımıyla gerçekleştirilebilmektedir. Uygulama esnasında damarın olduğu bölge sabitlenmesi ile bypass ameliyatı yapılabilir. Fakat atan kalpte bypass yöntemi tecrübeli olan bir ekip tarafından klasik bir bypassta ameliyatında olduğu gibi yüksek başarı oranlarında yapılabilmesi sağlanabilir. Kalbi durdurmadan yapılan bypass yöntemi, genel olarak kalp gücü zayıflamış olan, yüksek riskli hasta grupları için tercih edilen bir yöntem olarak uygulanmaya başlamıştır. Fakat kalp ameliyatının son derece yüksek olan riskli hastalarda başarılı sonuçlar alınması ile standart olan bypass ameliyatlarında da başarılı olarak uygulanabileceği düşünülmüş ve uygulanmaya başlanmıştır. Günümüze bakıldığında özellikle tecrübeli olan ekipler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

calisan-kalbe-bypass-ameliyati-nasil-yapilir

 

 

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı Her Hastaya Uygulanabilir Mi ?

Çalışan kalpte bypass uygulaması ; Bypass ameliyatı olacak hemen hemen her hastaya teorik olarak uygulanabilmesinde sakınca yoktur. Fakat nadir de olsa bazı durumlarda ameliyat esnasında kalp akciğer pompası kullanma zorunluluğu ortaya çıkabilir. Bypass ameliyatı ile aynı zamanda  hastanın mitral kapağı, aort kapağı veya  aort damarına müdahale edilmesi gerekiyorsa kalp akciğer pompasının kullanımı mutlaka gereklidir. Atan kalpte bypass ameliyatının yapılması gerek anestezi gerekse cerrahlar için son derece özel kurallar gerektiren bir ameliyat yöntemidir ve bu konuda oldukça tecrübeli olan ekipler tarafından uygulandığı zaman başarı oranları son derece yüksektir.

calisan-kalbe-bypass-ameliyati-nasil-yapilir-4

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatının Avantajları Nelerdir ?

-Ameliyat sırasında kalp durdurulmadığından ve aort damarı manipule edilmediğinden dolayı bu tür ameliyatlarda emboli riski çok daha düşüktür.

-Ameliyat esnasında beyin, akciğer ve böbrek gibi insan vücudu için hayati önemi olan organlar operasyondan çok daha az etkilenir.

-Kanama sorunları bu uygulama sayesinde hastalarda çok daha az görülür.

-Ameliyat sonrasında hastalar çok daha hızlı bir şekilde toparlayabilir ve aynı zaman da hastanede daha az kalabilme imkanına sahip olurlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉