• PAYLAŞ

Gebelik Sırasında Grip Aşısı Olunur Mu ?

  • 22/11/2016 - 14:37
  • 0 Yorum
  • 779 görüntüleme

Gebelik Sırasında Grip Aşısı Olunur Mu ?

Uzun zamandan beri tartışmalara konu olan grip aşısı popülerliğini kaybetmeden tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bazı grip aşısı olanlar hiçbir faydası yok grip aşısı oldum ama gene de grip olduğunu iddia ederken bazı aşıyı olanlar ise grip aşısını yaptırdıktan sonra o sene hasta olmadığını dile getiriyor. Aslına bakıldığında bu tartışmaların altında yatan bilinmezlik grip aşısının yapıldı tarihle alakalı. Toplumda oluşmuş olan yanlış algı ben nasıl olsa aşı oldum ve grip olmama olanak yok algısıdır. Grip mikrobu hızla yayılan mikrop türleri arasındadır ve sonbahara girilmesinden sonra belirli aylarda grip salgını başlar. Çok hızlı yayılmasının başlıca nedenleri arasında damlacık enfeksiyonu yatmaktadır, daha açık anlatmak gerekirse öksürme ve hapşırma sırasında ağızdan çıkan damlacıkların solunması ile bulaşmasıdır. Nadir olarak mikroplu el ve enfekte eşyalarla üzerinden de bulaşabilir. Bu sebeple havadan bulaşmasından dolayı oldukça hızla yayıl. Grip mikrobu ki aslında bunu virüs denmesi gerekiyor, tıp dilinde verilen isim viral enfeksiyondur. Bu yazımızda hamilelik dönemi içerisinde grip aşısı hakkında bilmeniz gereken önemli detayları sizlere aktaracağız.

gebelik-sirasinda-grip-asisi-olunur-mu

Hamilelik Sırasında Grip Aşısı Olunur Mu ?

Havaların soğuması ile beraber grip sezonu başladı diyebiliriz. Özellikle hamile olan anne adaylarımızın bu dönem içerisinde çok ama çok dikkatli olması gerekiyor. Hamile olan anne adaylarımızın aklına gelen ilk soru ise grip aşısı yaptırmalı? Oluyor. Siz anne adaylarımızın bu sorusunu konunun detayına girmeden öncesinde cevaplamak eğer aşı olmadıysanız acil olarak aşı olmanız adına evet Hamilelik döneminde anne adaylarımız grip aşısı olabilirsiniz diyerek altını çizerek aktarmak istiyoruz.

Anne adaylarının grip aşısı olması sadece güvenli değil, anne adayının ve hatta bebeğinizin hayatını kurtarabilir. Çünkü gebelik sırasında gribe yakalanırsanız, daha ciddi olan komplikasyonlara açık durumda olursunuz. Bu komplikasyonlardan en çok endişe ettirecek olanı ise zatürre’dir ve hayati tehlike durumunu ortaya çıkarabileceği gibi aynı zamanda erken doğuma neden de olabilir. Doğum sonrasında anne adaylarımızın lohusalık döneminde de benzer risklere taşıdığınız mutlak olarak bilmelisiniz. Grip çok basit bir hastalık olarak görülmesine karşın aslında o kadar masum bir virüs değildir. Bu nedenle değerli anne adaylarımızın bu konuyu ihmal etmemeleri gerektiğini altını bir kez daha çizerek detayları aktarmaya devam edelim.

Öncelik olarak bilmelisiniz gebelik sırasında yaptırdığınız grip aşısı, doğumdan sonraki dönemde de bebeğinizi bir süre korur. Gebelik sırasında anneden aldığı antikorlar bebeği doğum sonrasında da bir süre daha koruyacaktır.

gebelik-sirasinda-grip-asisi-olunur-mu-1

Bebeklere Grip Aşısı Yapılır Mı ?

Bebeğin korunması oldukça önemlidir çünkü bebeklerde grip en ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Aynı zaman da doğumdan sonra altıncı aya gelene kadar bebeklere grip aşısı yapılabilmesi mümkün değildir. (Bu sebeple evde bulunan diğer aile bireyleri de mutlaka aşılanmalıdır.)

Aynı zaman da bir önceki yıl aşı yaptırmış olsanız dahi her yıl yeni etkenler ortaya çıkacağından dolayı grip aşısını yinelemelisiniz.

Aşı tamamen ölü virüslerden elde edildiğinden dolayı, gebeliğin hangi ayında olduğunuzun önemi olmadan grip aşısını yaptırmanızda kesinlikle sakınca yoktur.

Eylül ve Ekim aylar, grip mevsimi henüz başlamadığından dolayı, aşı olunması için en uygun aylar olduğunu bilmelisiniz. Bunun asıl nedeni grip mevsimi henüz başlamamış olmasıdır. Aşı yapılmasından sonra vücudun bağışıklık kazanması için gereken zaman ortalama olarak 2 haftadır. Fakat uygun zamanı kaçırmış olsanız dahi aşınızı yaptırın çünkü grip sezonu ortalama olarak Mayıs ayına kadar devam edecektir.

gebelik-sirasinda-grip-asisi-olunur-mu-2

Grip Aşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Hastaysanız, kırgınlık yada ateşiniz bulunuyorsa aşı olmak için belirtilerin geçmesini mutlaka bekleyin.

–Daha önceki aşı sebebi ile alerjik reaksiyonlar yaşadıysanız, aşı yaptırmamalısınız.

– Yumurtaya karşı alerjisi olan bireylerde, aşı sonrasında benzer sorunlar oluşabilir. Bu nedenle bir süre yumurtadan uzak durmanız gerekebilir.

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉