• PAYLAŞ

Hafıza Kayıplarının Nedenleri Nelerdir?

  • 02/09/2016 - 21:40
  • 0 Yorum
  • 859 görüntüleme

Hafıza kaybı yaşanması özellikle yaşlandıkça bireylerin karşısına çıkan sinir bozucu ve bireylerin sosyal yaşantısında olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Bu durumdan kısa süreli hafıza kaybı yaşayalar, uzun dönem hafızaya kaybı yaşayanlara oranla daha çok etkilenir. Bu durumda uzun seneler geçmiş olmasına rağmen yaşanmış bir olayı oldukça kolaylıkla hatırlanabilirken, üzerinden daha 24 saat geçmiş olan bir olayın hatırlanması çok daha zaman alabilir ve üzerine çok daha fazla düşünülmesi ihtiyacı duyulabilir. Hafıza kaybı probleminin yaşanmasında yaş faktörünün yanı sıra psikolojik bir takım sorunlarda neden olabilmektedir.

Psikolojik sorunlardan depresyon veya anksiyete bozukluğu durumu olan kişilerde bellek kaybı durumu sıkça rastlanan bir durumdur. Bu haricinde kişinin karakterine bağlı olarak günlük yaşamda içerisinde bulunduğu stresli ortamda yine hafızaya olumsuz etki eden nedenlerden bir tanesidir. Stres dışında özel olarak yoğun iş temposuna sahip kişiler ve bir işi yaparken yeterli dikkati verememe problemi olan kişilerde de uzun vadede hafıza problemleri ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Günümüzde yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hafıza kaybı problemlerinin yaşanmasında ki en önemli etkenler yaş faktörüyle birlikte genç bireylerde ise psikolojik bir takım etkenler sebebiyle oluşmaktadır.

hafiza-kayiplarinin-nedenleri-nelerdir-1

Psikolojik nedenlerden ötürü meydana gelmiş olan hafıza kaybı sorunları doğru tedavi uygulanması için uzman bir psikolog veya psikiyatr gözetimi altında tedavi uygulanması son derece önemlidir. Belirgin olarak bulunan, korku, panik durumu, aşırı stres, anksiyete ya da tedirginlik sorunlara çözüm ürettiğiniz sürece hafıza problemlerinin minimum seviyelere indiğini kolaylıkla fark edebileceksiniz.

Hafıza Kayıplarına Neden Olan Etkenler;

İlaç kullanımı. Reçeteli veya reçetesiz satılan bazı ilaçlar geçici hafıza kaybına neden olabilir. Bu ilaçlar sıklıkla ameliyattan sonra verilen antihistaminikler, antidepresanlar, anti-anksiyete ilaçları,  sakinleştirici, kas gevşeticiler, uyku hapları ve ağrı kesici olan ilaçlar olarak sıralanabilir.

Alkol, tütün, veya ilaç kullanımı. Sigara beyne oksijen alır miktarını son derece azaltarak hafızaya oldukça zarar verir. İlaveten alkol ve yasadışı olan haplar beynin kimyasını oldukça değiştirerek hafıza kaybına yol açabilir.

-Uykunun miktarı ve aynı zaman da kalitesi hafıza için oldukça önemlidir. Az uyuma yada gece sık uyanma yorgunluğa neden olarak bilgi öğrenme yeteneğini etkileyebilir.

İnme. Beynin yeterli olan kanı temin edememesi ile ortaya çıkan inmede genel olarak kısa süreli hafıza kaybına neden olur.

Demans. Bunama olarak da bilinen vakalarda hafıza ilerleyici olarak kaybolur, günlük aktivitelere engel olabilir ve düşünme yeteneğini oldukça etkileyebilir. Kan damarı hastalıkları, ilaç ya da alkol bağımlılığı veya beyin hasarı demansa sebep olabilse de bilinen asıl nedeni Alzheimer hastalığıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉