• PAYLAŞ

Kadınlarda Hamileliğin İkinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

  • 01/10/2016 - 12:19
  • 0 Yorum
  • 1160 görüntüleme

Kadınlarda Hamileliğin İkinci Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ?

Bu yazımızı okumaya başladıysanız yeni bir anne adayımız misafirimiz olmuş demektir öncelikle dünyaya getireceğiniz bebeğiniz için siz annelerimizi yürekten tebrik ediyoruz. Hamileliğinizin ikinci haftasında olmanız 14 Günlük Hamile olduğunuz anlamına gelmektedir. Hamileliğinizin ilk ayındasınız ve doğum yapmanıza ortalama olarak 273 gün kaldı. Hamileliğinizin ikinci haftasında yaşayacağınız değişimleri ve yapmanız gerekenleri sizlere aktaracağız. Hamilelik hesaplamasını bir önce ki Kadınlarda Hamileliğin İlk Haftasında Yaşanacak Değişimler Nelerdir ? Yazımızda anlatmıştık. Hesaplama konusunda oldukça dikkatli olunması gereklidir. Hamilelik döneminde 1 ile 4 hafta arasında yaşana süreçler birbirinden çok farklı olmasına rağmen benzerlik gösterir bu nedenle de hamilelikte kaçıncı hafta olunduğunuzu doğru olarak hesaplanma gerekir.

kadinlarda-hamileligin-ikinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-4

 

Hamileliğinizin ilk haftasından itibaren mutlaka kadın doğum uzmanından bir randevu almanız gereklidir. Bunu şu ana kadar yapmadıysanız ilk yapmanız gereken en kısa sürede bir randevu almak olmalı. Bu sayede, genetik olarak oluşabilecek hastalıklar, çevresel tehlikeler belirleyebilir ve sağlıklı bir hamilelik için doğru adımları atmaya başlayabilirsiniz. Hamileliğiniz ile beraber yapmanız gereklerin arasından en önemli olanlarından bir tanesi, günlük olarak 0.4 miligram veya 400 mikrogram folik asit almaya başlamanız olmalıdır.

İki haftalık hamile olan anne adaylarının yumurtalıklarında değişim başlamış ve yumurta hücresi gelişimi hızla devam etmektedir. Bu sırada endometrium adı verilen rahim zarı yavaş yavaş kalınlaşmaya başlamıştır. Bu yaşanan  kalınlaşmanın amacı asıl olarak döllenme meydana gelmesinden sonra oluşacak embryonun rahim içerisinde rahatlıkla tutunabilmesini sağlamaktır. Bedeninizde yeni gelişecek olan bebeğinizin ihtiyaçlarının karşılaması adına vücudunuzun bu kısmında kanlanma artış gösterecektir. İkinci haftanın sonuna geldiğinizde gelişen yumurta çatlayacak ve yumurtalıktan atılacaktır. Yani başka bir anlatımla  yumurtlama meydana gelecek. Bir adet dönemi içerisinde kadınlarda  sadece 1 tane yumurta üretilir ve sonunda çatlar. Çift yumurta ikizlerinde yada üçüzlerinde bundan farklı olarak tek bir yumurta yerine birden daha fazla yumurta atılır. Oluşan bu yumurtaların tamamı döllenir ise çoğul gebelik olayı yaşanır.

kadinlarda-hamileligin-ikinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-3

 

Tüpün fırçamsı olan en uç kısmında yakalanmış olan yumurtaya ulaşabilmeyi başaran yaklaşık 300 spermden sadece 1 tanesi yumurtanın dış kısmına yapışmayı başarabilir. Spermde bulunan baş kısmı ve yumurta tarafından, spermin kolayca girmesini sağlayan bazı enzimler salgılanacaktır. Yumurtlama döneminden sonra döllenme gerçekleşirse genel olarak tüplerin en uç kısmında olduğundan dolayı döllenmiş olan yumurta yaklaşık bir hafta kadar süren uzun bir yolculuğa başlayacak demektir. Yolculuk esnasında döllenen yumurta hızla şekil ve içerik değiştirecektir. Eşlerin ikisinden de gelen kromozomlar kadında bulunan yumurta hücresi içinde birleşecek, bu aşamadan sonra hızla bölünüp çoğalmasıyla bir hücre kümesi oluşturacaktır. Fertilize olan yani  döllenen yumurta direk olarak bölünmeye başlar. 2,4,8 gibi hücreler şeklinde bölünmelere devam eden yumurta tüplerden kadının rahmini ulaştığı zaman 32 hücrelidir ve bu durumda morula ismini alır. Bu dönem içerisinde henüz adet gecikmesi yaşamamış oluyorsunuz. Eşinizin ait X kromozomu taşıyan spermi yumurta hücrenizi döllemeyi başarırsa doğacak bebeğiniz kız, eğer Y kromozomlu sperm döllemeyi başarırsa bebeğiniz erkek olacaktır. Yani genetik olarak cinsiyet tam alarak döllenme esnasında belirlenir ve doğacak olan bebeğin cinsiyetini doğrudan erkeğin spermleri belirler.

kadinlarda-hamileligin-ikinci-haftasinda-yasanacak-degisimler-nelerdir-2

 

Yumurtlama ( ovulasyonun )  gerçekleştiği nasıl anlaşılır ? 

-Göğüsler yaşanacak ağrı

-Kasık ve karın bölgesinde ağrı

-Vajinal akıntıların artış göstermesi

-Vücut sıvılarında artış görülmesi

Hamilelikte yaşanacak belirtiler nelerdir ?

Gebelik dönemin içerisinde vücudunuzda bir çok değişiklik meydana gelecektir. Aşağıda belirttiğimiz belirtilerden bir yada bir kaçı sizde bulunuyor ise bir kadın doğu uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz.

-Adet zamanının gecikmesi

-Mide bulantısı yada kusma

-Gıdalardan tiksinme yada aşerme

-Çok sık olarak idrara çıkma

-Göğüste değişimler ve göğüste yaşanan aşırı hassasiyet, sızlama

-Ağız içerisinde hissedilen metalik tat

Hamilelikte en belirgin olan belirti yaşanan adet dönemi gecikmesidir. Yaşanan her adet dönemi gecikmesi hamilelik olarak algılanmaması gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Hamilelikte adet dönemin gecikmesinden sonra yapılan testler sonucu hamile olduğunuz anlaşılır ise adet döneminin geciktiği ilk gün hamileliğinizin birinci günü olarak hesaplanmalıdır.

Hamileliğin ilk dönemlerinde yaşanacak değişimler anne adaylarımızı biraz daha duygusal olmalarına vücutlarınızda yaşadığınız hem bedensel hem de hormansal değişimler nedeni ile kaynaklanmaktadır. Zaman içerisinde bu değişimlere vücudunuzun ve duygularınızın tepkisi normale dönmeye başlayacaktır. Bu nedenle ne kadar sakin, huzurlu ve stressiz olursanız gebeliğiniz çok daha rahat geçecektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉