• PAYLAŞ

Stresin Sağlığa Etkileri Nelerdir?

  • 24/05/2017 - 18:00
  • 0 Yorum
  • 695 görüntüleme

Günümüzde neredeyse tüm insanların en büyük sorunu yüksek oranda ki stresleridir. Ev hayatımızda yaşadığımız stres, iş hayatımızda ki stres ve arkadaşlarımız ile ilgili stresler gün boyu bizim gerilmemize neden olmaktadır. Bu da sağlığımızı olumsuz olarak etkilemektedir. Yoğun bir şekilde stresli bir yaşantınız varsa bunun sonucu olarak sağlığımız konusunda kendimize zarar vermemize neden olmaktadır. Uzmanlar stresin yoğunluk seviyesi arttıkça sağlık sorunlarını etkileme konusunda giderek artan bir etkisi olduğu konusunda açıklamalarda bulunmaktadır. Peki, stresin sağlımızı bu kadar etkilemesinin nedenleri nelerdir? Bunu engellemek için neler yapmamız gerekmektedir. Eğer bunları yapmazsak başımıza neler gelebileceği hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

Stresin Çeşitleri

Stres çok çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Bazı insanlar bu etkilerden kendini korumayı başarırken bazıları ise farkında olmadan aşağıda sayacağımız stres belirtilerinden dolayı kendi sağlık sorunlarını bir türlü tedavi edemezler. Şimdi size stresin başlıca kaynaklarını yazalım.

Rutin stres adı verilen duyum genellikle günlük sorumluluklardan kaynaklanmaktadır. İş, aile ve basit sorumluluklar nedeniyle oluşan strestir. İşe vaktinde gidebilecek miyim, eşim acaba eve geldiğimde benden bir şey isteyecek mi, müdür yaptığım işi beğenecek mi gibi kaygılardan oluşmaktadır. Trafik kaygısını da buna ekleyebiliriz. Bunlar günlük yaşanan streslerden bir kaçıdır. Rutin stres olarak isimlendirilmektedir.

Bunun bir üst seviyesi de hayatımızda önemli değişikler olduğunda ortaya çıkan stres durumudur. Ailemizden ya da arkadaş çevremizden çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın ölmesi, işten kovulmamız, beklenmedik bir hastalığın ortaya çıkması ya da boşanma bu stresin başlıca nedenleridir. İnsanlar bunların etkilerinden kolayca kurtulamadıkları için uzun bir süre boyunca yoğun strese maruz kalmaktadırlar.

Son olarak da travmatik stres vardır. Bu çok nadir yaşanan olaylar nedeniyle olabilmektedir. Yaşanan bir trafik kazası, doğal afet, silahlı saldırı ya da savaş durumlarında ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumunu yaşayan kişilerin hayatlarının büyük bölümünde kurtulmaları kolay olmamaktadır. O nedenle uzmanlardan yardım almaları gerekmektedir. Ancak yaşanan her stres durumu için destek almanın anlamı yoktur. Bazılarında kendi çabalarımız ile rahatça kurtulabiliriz.

Stres Durumlarından Kurtulmanın Yolları

Stresin yaşanması her kişide farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle ruh hallerinde önemli değişikler gözlenir. Örneğin çok neşeli bir karaktere sahip birisi yaşanan olayların ardından daha keskin dönüşler yaşayabiliriz. Depresif bir ruh hali içerisinde girebiliriz. Daha hızlı ve çok sinirlenebilir. Uykusuzluk ve baş ağrısı yaşayabilir. Sadece duygusal olarak değil fiziksel olarak da sorunlar yaşamaları artabilir. Sindirim sistemlerinde sorunlar yaşayabilir. Kronik bir stres altına giren insanlarda bağışıklık sistemlerin bozulduğu durumlar nedeniyle viral enfeksiyonların sayısı otomatik olarak artmaktadır. Bu durum o kadar etkili olur ki girip aşıları bile bu sorunların düzelmesinde etkili olmayabilir.

Stresten kurtulmak için öncelikle yapmanız gereken ilk iş kendi sorununuzu belirlemek olacaktır. Eğer bunun farkına varmayı başarırsanız daha rahat bir şekilde sorunun çözümüne ulaşabilirsiniz. Bunu kendiniz bazen fark edemeyebilirsiniz. O nedenle etrafınızdan gelen tepkilere kulak vermenizde fayda var. Bu tepkileri ölçmeyi başaran insanlar daha rahat cevaplar bulma konusunda kendileri de çabalayabilir. Ancak bu durumdan bir türlü kurtulmayı başaramıyorsanız bir uzmandan yardım almanız sağlığınız açısından önemlidir. Stres ne kadar yüksek olursa ortaya çıkabilecek sorunların önem derecesi o kadar fazla olacaktır. Basit stresleri kendinizce geliştirebileceğiniz taktikler ile atlatabilirsiniz. Örneğin trafikte kaldığınız zamanlarda radyodan harika müzikler dinlemeyi kendinize alışkanlık haline getirebilirsiniz. Bu sayede trafikte durduğunuz zamanları bile özleme şansınız otomatik olarak artış bile gösterebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
  • PAYLAŞ


Böldüğüm için üzgünüm ama,


2 dk’dan daha fazla bir süredir sitemizdesiniz.Bir beğeniyi hakettiğimizi düşünüyoruz 😉